niedziela, 30 grudnia 2012

Sernik pomarańczowy


Przepyszny, aromatyczny sernik, o o zwartej, rozpływającej się w ustach konsystencji. Jego przygotowanie jest naprawdę proste i na pewno się uda. Naprawdę polecam wszystkim, zwłaszcza tym, niezaprawionym jeszcze w sernikowym boju :).


Składniki na spód:
  • 150 g herbatników
  • 5 łyżek rozpuszczonego masła
  • 1 łyżka kakao


Składniki na masę serową:
  • 1 kg twarogu - dwukrotnie mielonego lub z wiaderka
  • 1 całe jajko
  • 3 jajka - oddzielnie białka oddzielnie żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 2/3 szklanki oleju
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 1/2 szklanki śmietanki 18%
  • 2 łyżki ekstraktu pomarańczowego
  • starta skórka z jednej pomarańczy
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 2 łyżki cukru pudru (do białek)



Wykonanie:

Herbatniki kruszymy przy pomocy robota kuchennego lub wałka do ciasta (herbatniki wkładamy do woreczka foliowego i drobno kruszymy uderzając wałkiem do ciasta). Łączymy z rozpuszczonym masłem i kakao.
Dno formy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia (tylko dno) i wykładamy masę herbatnikową na dno formy i na jej boki. Odstawiamy.

Do twarogu dodajemy, stopniowo cały czas miksując, całe jajko, żółtka, cukier, olej, wsypujemy budyń, wlewamy śmietankę, dodajemy ekstrakt pomarańczowy, skórkę i sok z pomarańczy. Miksujemy do momentu, gdy masa będzie już jednolita i gładka, po czym przelewamy do foremki na wyłożone wcześniej herbatniki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 40 minut.

W międzyczasie ubijamy odłożone 3 białka z 2 łyżkami cukru pudru na sztywną pianę. Pianę rozsmarowujemy na serniku (po 40 minutach pieczenia) i wkładamy do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie studzimy ciasto w otwartym (wyłączonym) piekarniku.

Mój sernik ma złoty wierzch, jeśli natomiast chcemy, aby pozostał bielutki, przed włożeniem ciasta do piekarnika z masą z białek, przykrywamy foremkę folią aluminiową.

Smacznego!






8 komentarzy:

  1. Wygląda przepięknie! Taki wysoki i puszysty:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Naprawdę wart wypróbowania :)
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. Wygląda niewiarygodnie... Czy tak smakuje? Pewnie tak!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Jest naprawdę bardzo smaczny :)
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  3. Wygląda wspaniale :) Jak dawno już sernika nie piekłam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) To ten sernik powinnaś zrobić na początek :) Nie przysporzy Ci żadnych problemów :)
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  4. Upiekłam i nie wyszedł. To był mój pierwszy sernik w życiu i nie wiem czy będę próbować następnych. Masa serowa wyszła jakaś gąbczasta i tłusta, jakby tego oleju było za dużo. Dodałam co prawda śmietankę 12 % a nie 18%, ale nie sądzę by to było przyczyną. Poza tym zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem. Przeglądałam wiele innych przepisów i w żadnym nie dodaje się tłuszczu do masy serowej.

    OdpowiedzUsuń
  5. Przykro mi, że serniczek nie smakował. Może rzeczywiście powinnaś spróbować innych przepisów, bez tłuszczu, które bardziej przypadną Ci do gustu. Ten sernik nie należy do puszystych, raczej zwartych w konsystencji, o czym pisałam we wstępie do przepisu. Nie rezygnuj z sernikowej przygody! Serniki są pyszne :)
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń